Áldozatsegítő Központok banner

 

Áldozattá vált? Van segítség! – tájékoztatás nyugdíjasok részére 2019. november 12.

A Répcelaki Nyugdíjas Klub lelkes tagjai invitálták a szombathelyi Áldozatsegítő Központot tájékoztató előadás nyújtására. Az esős idő nem tartotta vissza az idős embereket, hogy informálódjanak azokról a lehetőségekről, melyekkel áldozattá válásuk megelőzésére szolgálnak vagy áldozattá válásuk után élhetnek velük.

A telefonszámok helyes használata

A Telehumanitás Szombathelyi Mentálhygiénés Egyesület, a Hívásfogadó Központ (HIK) és a szombathelyi Áldozatsegítő Központ prevenciós program kidolgozását helyezte kilátásba. 2019. november 5. napján a HIK telephelyén folytatott szakmai konzultáció a cél megerősítését szolgálta. A telefonhívások életet menthetnek, főleg akkor, ha helyesen használjuk őket.

Nemzetközi kapcsolatépítés

2019. november hó 4. napján a szombathelyi Áldozatsegítő Központba érkezett Zilahi Mónika szociálpedagógus, szociálpolitikus szakember. A cél élő kapcsolat kialakítása és építése a külföldi áldozatsegítést végző szervezettekel. A szakember Ausztriában él, és ott is dolgozik egy Áldozatsegítő Központban (szó szerinti fordításban Erőszakvédelmi Központban). A szervezet több irodával rendelkezik Burgenlandban, így a Központtól távolabb élő, vagy mozgásában korlátozott áldozatokhoz is eljut a szolgáltatás.

Kicsiknek nagy dolgokról

Tudnunk kell, mivégre vagyunk itt e földön. A Szombathelyi Áldozatsegítő Központ munkatársai azt választották, hogy segítő kezet nyújtanak azoknak, akiket baj ért. Mellette viszont igyekeznek megragadni minden olyan lehetőséget, mely megakadályozza az emberek áldozattá válását. Prevenció, így mondjuk ezt idegen szóval.

Hogy NE váljunk áldozattá! rádióinterjú–sorozat 2. adása

gyermek érdeke mindenek felett! A gyermekvédelmi jelzőrendszer azokat a szervezeteket tömöríti, akiknek kötelessége, illetve tudnak mit tenni a gyermekek érdekében. A feladata, hogy észlelje a gyermek körül fellépő veszély- és krízishelyzeteket, majd jelezze azokat a gyermekjóléti szolgálat/központ felé azért, hogy a megfelelő segítséget megkaphassa a gyermek és annak családja.

Jogászok az áldozatsegítésben

2019. október 14-én a Szombathelyi Törvényszék felkérésére a jogász kollégák képzésében vett részt a szombathelyi Áldozatsegítő Központ. Kámán-Németh Martina koordinátor az intézmény és az áldozatsegítő szolgáltatások ismertetésén túl a kapcsolati/családon belüli erőszak munkatapasztalatait vitte a szakemberek elé, hiszen a gyermekbarát igazságszolgáltatás és az áldozatsegítés területeinek közelítése volt a fő téma.

Láthatatlan lakoma

A B.-A.-Z. Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház felkérésére 2019. október 10-én a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete tartott érzékenyítő előadást, amelyen a Miskolci Áldozatsegítő Központ kollégái is részt vettek. A CSEÖH szervezésében megrendezett esemény különlegességét az úgynevezett “láthatatlan lakoma” adta, a megjelentek bekötött szemmel fogyasztották el kétfogásos ebédjüket a miskolci Calypso Étteremben.

Hogy NE váljunk áldozattá!

Mária Rádió Savaria együttműködésével a szombathelyi Áldozatsegítő Központ rádióinterjú sorozatot indított! 2019. október 10. napjától 10 héten keresztül heti egy alkalommal olyan témákat dolgozunk fel, melyekkel segítségére lehetünk a rádióhallgatóknak

Az önkéntesség jutalma

2019. szeptember 14-én Szombathely Történelmi Témaparkjába vártuk a több száz polgárőrt és családjukat Vas megyéből. A Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, Bedi Ákos úr meghívására társszervezetekkel együtt ünnepeltük az ellenszolgáltatás nélkül, szabadidejük terhére szolgáló férfiakat és nőket. No és persze családjaikat, akik támogatták őket a bűncselekmények elleni harcban.

Képzés gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok részére

Dr. Molnár Zsolt szakmai vezető a III. kerületi ÁSZER, vagyis Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer felkérésére az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ munkatársainak 2019. szeptember 16-án délelőtt két órában mutatta be az Áldozatsegítő Központ munkáját, majd esetmegbeszéléseket vezetett.

Együtt Miskolc város önkormányzatával az idősek áldozattá válásának elkerüléséért

A Salkaházi Sára Programot 2014. júniusában indította el Miskolc város önkormányzata, hogy ezzel is kifejezze a város az idősek iránti tiszteletét, megbecsülését. A program keretében számos közösségi rendezvényt szerveznek számukra.

Áldozatsegítés a Savaria Történelmi Karneválon

Szombathely legnagyobb nyári rendezvényére a Vas Megyei Civil Információs Centrumtól kapott meghívást szervezetünk. A Civil Korzón, civil szervezetek színes kavalkádja között 2019. augusztus 24. napján Mester Anikó és dr. Bodnár Zsolt képviselte Központunkat, akik nyitott szívvel és tapasztalatokkal fogadták az eseményre érkezőket.

Rádióinterjúsorozat az Európa Rádióban

Az Európa Rádió két református egyházkerület, a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Tiszáninneni Református Egyházkerület közös rádiója. Központja Miskolcon van. A rádióra missziós eszközként tekint az azt fenntartó két egyházkerület, de műsoruknak hatvan százaléka közszolgálati tartalom, a további tartalmak hitéleti jellegűek. Az adó műsorának fő részét a beszélgetések, magazinműsorok, továbbá a hírösszefoglalók alkotják. A rádió szerkesztője, Petruskó Norbert azzal a kéréssel kereste meg a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetőjét, Doszpoly Orsolyát, hogy a központ tevékenységével kapcsolatban egy rádióinterjúsorozatot készíthessen vele.

Pszichológusi segítségnyújtás

A Központ pszichológusai elsősorban egyéni krízisintervenció keretében nyújtanak segítséget. Az egyéni intervenció a krízisben lévő személyek számára azonnali segítségnyújtás, amely során a segítő a problémára, az áldozat problémamegoldó képességére koncentrál és az egyensúlyi állapot helyreállítását célozza. Célja a feszültségcsökkentés, az érzelmi biztonság légkörének megteremtése, a ventillációs lehetőség biztosítása, a probléma tárgyilagos megfogalmazása, a valóság elfogadtatása, a megoldáshoz vezető lépések közös megkeresése, és az áldozat ezek irányába történő elmozdítása. Minderre azonnal, a krízis bekövetkeztével kell, hogy sor kerüljön.

Iroda szentelés és megáldás

A Központ ünnepélyes megszentelését augusztus 6-án, felkérésre,    Tóth Kálmán atya, a közeli Szent Rita Plébánia plébánosa végezte. A Központ vezetője, munkatársai és barátaik minden irodát végigjártak, jutott szentelt víz minden helyiségbe. A szertartás szövegében megemlékeztünk az itt dolgozókról és mindazokról, akik nehéz élethelyzetükben segítséget keresve térnek be.

Szomszédünnep és Közbiztonsági Nap a Kapuzörgetőkkel

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület 2019. június 1-jén rendezte meg Miskolcon a Győri kapuban található József utcai Sportpályán Közbiztonsági Nap és Szomszédünnep a Kapuzörgetőkkel elnevezésű családi napját, melyen bemutatkoztak Miskolc város és a Győri kapu közbiztonságáért és rendjéért felelős szervek is. Az eseményen a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a Miskolci Rendőrkapitányság, a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a Magyar Honvédség, valamint a Polgárőr egyesületek mellett a Miskolci Áldozatsegítő Központ is lehetőséget kapott áldozatsegítéssel kapcsolatos tájékoztató tevékenység folytatására.

Támogatás és tanácsadás a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak az egészségügyi rendszeren keresztül

2019.06.26-án munkatársaink részt vettek a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Rendészettudomány karán megrendezett “Támogatás és tanácsadás a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak az egészségügyi rendszeren keresztül” c. szakmai tanácskozáson.

JÁSZER tréning – Zalakaros

A JÁSZER ismét sikeres tréninget szervezett Zalakaroson az áldozatsegítésben résztvevő szakembereknek 2019. június 19-21. napja között. A 3 napos képzésen részt vett Olgyay Anna a Budapesti központ áldozatsegítő munkatársa, előadóként pedig Dr.Molnár Zsolt.

A képzésről itt olvashatnak többet: JÁSZER HÍREK

Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer – ÁSZER ülés

Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegitő Szakmai Együttműködési Rendszer. 2019. június 18-án 14:30 órai kezdettel a 1036 Bp. III. ker. Kiskorona utca 3. szám alatt lévő Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény Dísztermében megrendezésre került – lakossági fórummal egybekötött – az Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer II. éves ülése. Az összejövetelt Kelemen Viktória alpolgármester nyitotta meg.

Megelevenedett a Népkert Miskolc város gyermeknapján

2019. május 26-án került megrendezésre a miskolci Népkertben a városi gyermeknap. A családi és gyerekprogramokkal, valamint a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőinek fellépésével egybekötött rendezvényen helyet kapott a Miskolci Áldozatsegítő Központ is. Gyermeknap lévén munkatársaink áldozatsegítéssel kapcsolatos kirakókkal, színezőkkel, továbbá cukorkákkal és apró ajándéktárgyakkal várták a kicsiket, a felnőtteket pedig különböző információs és szóróanyagokkal.

Dr. Némethné dr. Simay Ingrid - Dr. Szekeres Diána: Támogató „fájdalom-fa”, Segítő „sérelem-fa”

Kialakításra került Dr. Némethné dr. Simay Ingrid  és dr. Szekeres Diána által az ÁSK speciális modell team módszertana, a jogász áldozatsegítő team, a speciális áldozatsegítő team és komplex ÁS team az áldozatok segítése és támogatása érdekében.

Együttműködés az ERGO-val

2018. május 2. napján az ERGO - Európai Regionális Szervezettel együttműködve a Központ munkatársai tréningen vettek részt az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központjának (ÁSK) Wesselényi utcai irodájában „Mi az IGAZI segítség egy hajléktalan áldozat számára” címmel. A tréning moderátora Dánics Izabella három éve foglalkozik utcán vagy hajléktalan szállón élő emberekkel. Kiscsoportos játék, megbeszélés, szituációs gyakorlatok során valósult meg a ráhangolódás és a téma feldolgozása.

Részvétel a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) Programsorozatán - országos konferencia

Konferencia a tanúgondozás és áldozatvédelem témájában.  Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2018. április 23-án tartotta országos konferenciáját tanúgondozás és áldozatvédelem témájában - közel 90 résztvevővel: bírák, bírósági titkárok és fogalmazók, valamint tanúgondozók és az áldozatvédelem szakemberei jelenlétében. 

Szoros együttműködés a Józsefvárosi Szakmai Együttműködési Rendszerrel

A Központ a JÁSZER-rel folyamatosan szoros együttműködést alakított ki. Ennek az együttműködésnek a főbb állomásai többek között az alábbiak: 2017. szeptember 29-30. napján a Budapesti Rendőrfőkapitányság meghívására kihelyezett ülést tartott a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER). A szakmai programon képviseltette magát a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya, a Budapest Főváros Kormányhivatal áldozatsegítő szakterületért felelős főosztálya, továbbá részt vett a képzésen a Nemzetközi Polgárőrség (IAPA) elnöke, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, a Józsefvárosi Polgárőrség és KÖTE elnöke, a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, a VIII. kerületi Járási Hivatal kollégái, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék képviselői és a Budapest Külső Józsefvárosi Református Egyház lelkésze is.

Szakmai nap – digitális zaklatás és resztoratív sérelemkezelés

Az Igazságügyi Minisztérium által alapított Áldozatsegítő Központ és az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága szakmai tájékoztató napot tartott pedagógusok számára 2018. február 16-án az OH és az EKE OFI közreműködésével digitális zaklatás és resztoratív sérelemkezelés témakörében.

Dr. Némethné dr. Simay Ingrid - Dr. Szekeres Diána: Rákosmente Önkormányzata - Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

Rákosmente Önkormányzata Szociális, Egészségügyi, Biztonsági Egyeztető Fórumot tartott „az Áldozatvédelem múltja, jelene és jövője” címmel 2017. október 26-án a Vigyázó Sándor Művelődési Ház fórumtermében. Az Áldozatsegítő Központ munkatársai bemutatták az Igazságügyi Minisztérium budapesti Áldozatsegítő Központját. Az interaktív beszélgetésben ismertették a Központ létrehozásának és működtetésének céljait, a Központ megbízott vezetője Dr. Némethné dr. Simay Ingrid és munkatársa Dr.

Dr. Némethné Dr. Simay Ingrid az ÁSK mb. Vezetője : CIVIL SZIGET

Budapest III. kerületében az Óbudai Hajógyári Szigeten, a Civil Szigeten, a Belügyminisztérium szervezésében a Sziget 2017. Fesztivál keretében megtartott Civil Sziget programsorozatában nyílt lehetőség az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központja  tevékenységének és működésének bemutatására 2017. augusztus 11. napján.

Dr. Némethné Dr. Simay Ingrid- Dr. Szekeres Diána- Dr. Molnár Zsolt: Az Áldozatsegítő Központ feladatai

A központ a feladatait a jogszabály rendelkezéseiből levezetett szolgáltatások nyújtásával látja el. A Központ által végzett szolgáltatások különösen: Az ügyfeleknek és az áldozatoknak - az érdekérvényesítés elősegítése keretében – szolgáltatásokat nyújt a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény 4. § (2) bekezdésében foglalt és nevesített a), b), c), d) pontjai vonatkozásában, különös tekintettel arra, hogy a jogszabály példálódzó felsorolást ad az érdekérvényesítés elősegítése keretében.

Új, tengerentúlon bevált gyakorlatot mutattak be Szombathelyen az Áldozatsegítő Központban

Új, tengerentúlon bevált gyakorlatot mutattak be Szombathelyen az Áldozatsegítő Központban Kétnapos képzésen vehettek részt Vas megyei ügyészek a szombathelyi Áldozatsegítő Központ Thököly Imre u. 14. szám alatti székhelyén. Szó volt például a szexuális abúzus áldozatává vált gyermekekről, és még az igazságszolgáltatásban alkalmazott kutyákról is.

Sokszorosan nyertek a szombathelyiek

Szombathely – Sorsolás aztán ünnepélyes nyereményátadás helyszíne volt az alig egy hónapja nyílt szombathelyi Áldozatsegítő Központ: a játékra hívottak között hatvan koncertjegyet sorsoltak ki. Az áldozattá váltak segítése mellett a prevenciót, az áldozattá válás megelőzését is feladatának tekinti a szombathelyi Áldozatsegítő Központ – ezért igyekeznek kapcsolatokat építeni, és már néhány hét alatt is látszik, hogy sikerrel. – Véleményünk szerint csak szakmai összefogással tudjuk megvalósítani a kitűzött célokat. Ennek érdekében több szakmai területtel felvettük a kapcsolatot és megkezdtük az együttműködési keretek kidolgozását – számolt be Kámán-Németh Martina koordinátor.
Feliratkozás a következőre: