Áldozatsegítő Központok banner

 

Dr. Némethné dr. Simay Ingrid - Dr. Szekeres Diána: Támogató „fájdalom-fa”, Segítő „sérelem-fa”

Kialakításra került Dr. Némethné dr. Simay Ingrid  és dr. Szekeres Diána által az ÁSK speciális modell team módszertana, a jogász áldozatsegítő team, a speciális áldozatsegítő team és komplex ÁS team az áldozatok segítése és támogatása érdekében.

Együttműködés az ERGO-val

2018. május 2. napján az ERGO - Európai Regionális Szervezettel együttműködve a Központ munkatársai tréningen vettek részt az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központjának (ÁSK) Wesselényi utcai irodájában „Mi az IGAZI segítség egy hajléktalan áldozat számára” címmel. A tréning moderátora Dánics Izabella három éve foglalkozik utcán vagy hajléktalan szállón élő emberekkel. Kiscsoportos játék, megbeszélés, szituációs gyakorlatok során valósult meg a ráhangolódás és a téma feldolgozása.

Részvétel a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) Programsorozatán - országos konferencia

Konferencia a tanúgondozás és áldozatvédelem témájában.  Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2018. április 23-án tartotta országos konferenciáját tanúgondozás és áldozatvédelem témájában - közel 90 résztvevővel: bírák, bírósági titkárok és fogalmazók, valamint tanúgondozók és az áldozatvédelem szakemberei jelenlétében. 

Szoros együttműködés a Józsefvárosi Szakmai Együttműködési Rendszerrel

A Központ a JÁSZER-rel folyamatosan szoros együttműködést alakított ki. Ennek az együttműködésnek a főbb állomásai többek között az alábbiak: 2017. szeptember 29-30. napján a Budapesti Rendőrfőkapitányság meghívására kihelyezett ülést tartott a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER). A szakmai programon képviseltette magát a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya, a Budapest Főváros Kormányhivatal áldozatsegítő szakterületért felelős főosztálya, továbbá részt vett a képzésen a Nemzetközi Polgárőrség (IAPA) elnöke, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, a Józsefvárosi Polgárőrség és KÖTE elnöke, a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, a VIII. kerületi Járási Hivatal kollégái, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék képviselői és a Budapest Külső Józsefvárosi Református Egyház lelkésze is.

Szakmai nap – digitális zaklatás és resztoratív sérelemkezelés

Az Igazságügyi Minisztérium által alapított Áldozatsegítő Központ és az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága szakmai tájékoztató napot tartott pedagógusok számára 2018. február 16-án az OH és az EKE OFI közreműködésével digitális zaklatás és resztoratív sérelemkezelés témakörében.

Dr. Némethné dr. Simay Ingrid - Dr. Szekeres Diána: Rákosmente Önkormányzata - Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

Rákosmente Önkormányzata Szociális, Egészségügyi, Biztonsági Egyeztető Fórumot tartott „az Áldozatvédelem múltja, jelene és jövője” címmel 2017. október 26-án a Vigyázó Sándor Művelődési Ház fórumtermében. Az Áldozatsegítő Központ munkatársai bemutatták az Igazságügyi Minisztérium budapesti Áldozatsegítő Központját. Az interaktív beszélgetésben ismertették a Központ létrehozásának és működtetésének céljait, a Központ megbízott vezetője Dr. Némethné dr. Simay Ingrid és munkatársa Dr.

Dr. Némethné Dr. Simay Ingrid az ÁSK mb. Vezetője : CIVIL SZIGET

Budapest III. kerületében az Óbudai Hajógyári Szigeten, a Civil Szigeten, a Belügyminisztérium szervezésében a Sziget 2017. Fesztivál keretében megtartott Civil Sziget programsorozatában nyílt lehetőség az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Központja  tevékenységének és működésének bemutatására 2017. augusztus 11. napján.

Dr. Némethné Dr. Simay Ingrid- Dr. Szekeres Diána- Dr. Molnár Zsolt: Az Áldozatsegítő Központ feladatai

A központ a feladatait a jogszabály rendelkezéseiből levezetett szolgáltatások nyújtásával látja el. A Központ által végzett szolgáltatások különösen: Az ügyfeleknek és az áldozatoknak - az érdekérvényesítés elősegítése keretében – szolgáltatásokat nyújt a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény 4. § (2) bekezdésében foglalt és nevesített a), b), c), d) pontjai vonatkozásában, különös tekintettel arra, hogy a jogszabály példálódzó felsorolást ad az érdekérvényesítés elősegítése keretében.

Új, tengerentúlon bevált gyakorlatot mutattak be Szombathelyen az Áldozatsegítő Központban

Új, tengerentúlon bevált gyakorlatot mutattak be Szombathelyen az Áldozatsegítő Központban Kétnapos képzésen vehettek részt Vas megyei ügyészek a szombathelyi Áldozatsegítő Központ Thököly Imre u. 14. szám alatti székhelyén. Szó volt például a szexuális abúzus áldozatává vált gyermekekről, és még az igazságszolgáltatásban alkalmazott kutyákról is.

Sokszorosan nyertek a szombathelyiek

Szombathely – Sorsolás aztán ünnepélyes nyereményátadás helyszíne volt az alig egy hónapja nyílt szombathelyi Áldozatsegítő Központ: a játékra hívottak között hatvan koncertjegyet sorsoltak ki. Az áldozattá váltak segítése mellett a prevenciót, az áldozattá válás megelőzését is feladatának tekinti a szombathelyi Áldozatsegítő Központ – ezért igyekeznek kapcsolatokat építeni, és már néhány hét alatt is látszik, hogy sikerrel. – Véleményünk szerint csak szakmai összefogással tudjuk megvalósítani a kitűzött célokat. Ennek érdekében több szakmai területtel felvettük a kapcsolatot és megkezdtük az együttműködési keretek kidolgozását – számolt be Kámán-Németh Martina koordinátor.
Feliratkozás a következőre: