Új, tengerentúlon bevált gyakorlatot mutattak be Szombathelyen az Áldozatsegítő Központban

Új, tengerentúlon bevált gyakorlatot mutattak be Szombathelyen az Áldozatsegítő Központban

Kétnapos képzésen vehettek részt Vas megyei ügyészek a szombathelyi Áldozatsegítő Központ Thököly Imre u. 14. szám alatti székhelyén. Szó volt például a szexuális abúzus áldozatává vált gyermekekről, és még az igazságszolgáltatásban alkalmazott kutyákról is.

Az áldozatsegítés témakörében bővíthették ismereteiket a Vas megyei ügyészek, egy nemzetközi pályázat adott lehetőséget a program megrendezésére – összegezte Kámán-Németh Martina, a szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora. Felmérés előzte meg a kétnapos rendezvényt: az ügyészek igényeire építették a tematikát. Az áldozatsegítés elméleti és jogi hátterével kezdődött a program: szó volt az áldozatvédelmi irányelvről, a magyarországi áldozatsegítő szolgáltatásokról és az ahhoz kapcsolódó szervezetrendszerről, az áldozatsegítő központok feladatairól.

A gyakorlati ismeretek között a különleges bánásmódot igénylő áldozatok szükségleteiről, kommunikációjáról, interakcióiról hallhattak az ügyészek a szombathelyi Áldozatsegítő Központ együttműködő partnereitől.

Dr. Lazáry Györgyné igazságügyi pszichológus szakértő a Barnahus pilot programon keresztül a szexuális abúzus áldozatává vált gyermekekről tartott előadást. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője, Kulcsár Lászlóné a családon belüli erőszak és idősek témakörét ölelte fel. Juranovits-Racker Rita, a FÉHE Közhasznú Nonprofit Kft. fogyatékkal élők számára biztosított ellátás szakmai felelőse személyes élményekkel, kiadványokkal érzékeltette a fogyatékkal élők kiszolgáltatott, kivételes helyzetét.

A szombathelyi Áldozatsegítő Központ meghívott vendége volt a Lehetőség a Családoknak 2005 Alapítvány részéről Kopf Katalin, aki a védett szálláshelyek jelentőségét, az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekek és felnőttek, családok átélt borzalmait és a segítés lehetőségeit mutatta be. A feloldásban Csáki Ildikó előadása segített, aki az IM Igazságügyi Módszertani Irányításért Felelős Helyettes Államtitkárság Pártfogó Felügyelői Osztályának vezetőjeként a helyreállító igazságszolgáltatás eszközeit, hatékonyságát és eredményeit vázolta fel anonim eseteken keresztül.

Egy új amerikai gyakorlatot mutatott be dr. Papp József: a tengerentúlon bevált módszer esetén kutyákat „vetnek be” bírósági tárgyalások alkalmával. A kiképzett, emberszerető kutyák az igazságszolgáltatás alkalmazásában vannak, feladatuk pedig az áldozat, például gyermek, idős ember, érzelmi biztonságának növelése.

Az áldozattá vált személyeket a nap 24 órájában az Áldozatsegítő Vonal szakemberei segítik a 06-80-225-225-ös ingyenesen hívható telefonszámon.

Bakos Ágnes, Vas Népe

az Áldozatsegítő Központ szolgáltatásainek ismertetése