Az Áldozatsegítő Központ a cyber bullying témáját dolgozta fel a nyári rendezvényeken

Információkkal segít a szombathelyi Áldozatsegítő Központ, munkatársaik ott vannak minden nagy nyári rendezvényen szerte a megyében. A karneválra is készülnek: oda is zaklatással.

– A szombathelyi Áldozatsegítő Központot a nyár folyamán több szervezet kérte fel rendezvényein való megjelenésre – kezdte Kámán-Németh Martina, a Központ koordinátora. Emlékeztetett, hogy ott voltak a Szombathelyi Törvényszéken a Múzeumok éjszakáján, Sárváron a Polgárőr Napon és a Kőszegi Ostromnapokon is, valamint a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési strandprogramjain. A nyarat a Savaria Történelmi Karneválon zárják. – A rendezvényeket egy dolog köti össze, a téma, ami a zaklatás – árulta el a koordinátor. Több céljuk is van: egyrészt felhívni az emberek figyelmét ezekre a bűncselekményekre; másrészt az, hogy az áldozat felismerhesse áldozati szerepkörét, az is persze, hogy segítséget nyújtsanak a zaklatás áldozatává vált személyeknek – és a prevenció, vagyis az áldozattá válást megelőzése is céljuk. – A gyermekek szívesen jöttek az asztal köré elolvasni az érdekességeket, vagy a felnőttek segítségével totót töltöttek ki. Akik még nem tudtak olvasni, azok rajzolhattak, puzzle-t rakhattak ki és mindannyian sorsoláson vehettek részt – számolt be Kámán-Németh Martina. Minden rendezvényen könyvjutalom járt a legügyesebbeknek, de a többiek sem üres kézzel távoztak: az online zaklatással kapcsolatos útravaló kártyát kaptak.

Az internetre is nagy hangsúlyt fektetnek: a gyermekeket és fiatalokat érintő úgynevezett cyber bullying-ra. – Ide tartozik a fenyegető vagy bántó üzenetek küldése, a pletykák terjesztése vagy a társunkról tudta nélkül készült előnytelen fotók megosztása is a neten. Nem szabad elfelejteni, hogy az internet nem felejt, bármit, amit közzéteszünk, digitális lábnyomot képez rólunk, ezáltal bűncselekmények áldozatává válhatunk – fejti ki a koordinátor. – Fontos, hogy minden felelősségteljes szülő beszélgessen el otthon gyermekével érzelmi biztonságot nyújtva számára. A gyerekek nem vágynak másra, minthogy elfogadó, feltételek nélküli szeretetben részesülhessenek és ez nem egyenlő azzal, hogy bármit megtehetnek. Korlátozni kell az internethez való hozzáférést – hangsúlyozza a szakember.

Ha valaki áldozattá vált, akkor akár az anonimitását megőrizve is kaphat ingyenes segítséget személyesen az ÁS Központ irodájában (Szombathely, Thököly Imre u. 14.), vagy az Áldozatsegítő Vonal 06-80-225-225-ös telefonszámán.

 

Bakos Ágnes, Vas Népe

Savaria karnevál