Dr. Szekeres Diána: Az áldozatsegítés „bölcsőjében”

A magyar Igazságügyi Minisztérium munkatársainak látogatása az áldozatsegítés és a jogi segítségnyújtás tárgyában a holland  Biztonsági és  Igazságügyi Minisztériumnál 2017. április 18-21. napján

 Az Európai Unió tagállamaiban működő áldozatsegítő és jogi segítségnyújtási rendszerek országonként eltérőek, így a különböző társadalmi, gazdasági, kulturális viszonyoknak megfelelően különböző modellek kialakítására került sor. A tanulmányút a Holland Királyság Nagykövetsége támogatásával jöhetett létre.

A programsorozaton több előadásra is sor került, így többek között a holland Biztonsági és Igazságügyi Minisztérium bemutatására, a holland Rule of Law-ra, valamint a „Bevezetés az áldozatok jogaiba a holland jogrendszerben”. Az egész napos előadássorozat keretében „Az áldozatok védelme Hollandiában” cím alatt, a Slachtofferhulp Nederland szerepét mutatták be Utrechtben.

Az Igazságügyi Minisztérium munkatársai megismerhették a Hágai Nemzetközi Bíróságot, a „Béke Palotát”,  és a nemzetközi joggyakorlatot  a bíróság működése tekintetében. A Holland jogi támogatási testület működésének bemutatására is sor került (Raad voor de Rechtsbijstand / Utrecht Legal Aid Board Netherlands) Utrechtben.

A holland tanulmányúton résztvevők megtapasztalhatták, hogy a holland rendszer megfontolásra érdemes elemeket tartalmaz, amelyek például szolgálhatnak a magyar áldozatsegítési és jogi segítségnyújtási rendszer számára is. Így kerülhetett Magyarországon egyedülálló, professzionális, ügyfélbarát módon kialakításra a budapesti Áldozatsegítő Központ.