Szakmai nap a Pesti Magyar Színházban

Az Igazságügyi Minisztérium budapesti Áldozatsegítő Központja és a Pesti Magyar Színház - középiskolai diákok részére - színházi előadással egybekötött áldozatsegítő szakmai napot szervezett a digitális zaklatás témakörében.

Az Igazságügyi Minisztérium budapesti Áldozatsegítő Központjának feladata az áldozatsegítésben az ún. különleges bánásmódot igénylő áldozati csoportok felé irányuló preventív, felvilágosító programok, előadások, tréningek szervezése. Ezek elsődleges célközönsége a középiskolás korú fiatalok csoportja.

A Pesti Magyar Színházzal kialakítandó hosszútávú együttműködés egyik első rendezvénye volt a 2018. június 6. napján megrendezett színházpedagógiai nap. A szakmai napot - Zalán János igazgató (Pesti Magyar Színház) és Dr. Molnár Zsolt (Áldozatsegítő Központ) köszöntő beszédeivel nyitották meg.

Az Áldozatsegítő Központ meghívására több mint 70 budapesti középiskolás (a II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium, és a Forrai Művészeti Gimnázium diákjai és tanáraik) vett részt az előadáson, és az azt követő beszélgetésen.

A színház művészei az Áldozatsegítő Központ egy valós esetét feldolgozva, azaz dramatizálva mutatták be az alapkonfliktust, majd ezt közösen, illetve kis csoportokban tovább tárgyalva bontották ki a problémát és kerestek megoldásokat. A téma – a fiatalokat ma közelről érintő – digitális zaklatás volt.

Az színielőadáshoz a jogi esetpéldát Dr. Némethné Dr. Simay Ingrid a Budapesti Áldozatsegítő Központ megbízott vezetője és Dr. Szekeres Diána Ph.D. áldozatsegítő szakreferens, egyetemi adjunktus és Dr. Molnár Zsolt áldozatsegítő szakreferens szolgáltatta.

 

A foglalkozások után a diákok, a művészek, a Központ munkatársai és a meghívottak kötetlen beszélgetésen mondták el tapasztalataikat, véleményüket és a Központ jogászai (áldozatsegítői) az áldozati jogpedagógia módszerét, módszertanát  alkalmazva fejezték be a történetet, jogesetet, amelyet a gyakorlatban már korábban megoldottak a speciális ÁS modell team eljárása során.